Комітет Підприємців Львівщини

Звернення КПЛ щодо корупційної діяльності Департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА та державної екологічної інспекції у Львівській області

Голові Львівської ОДА

Ірині Сех

Міністру  екології та природних ресурсів України

Андрію Мохнику

в.о. генерального прокурора України

Олегу Махніцькому

 

Щодо корупційної діяльності Департаменту екології

та природних ресурсів ЛОДА та державної

екологічної інспекції у Львівській області

 

 

Звернення

 

 

Комітет підприємців Львівщини обурений, що зміна керівництва області, нажаль, не призвела до руйнування злочинних корупційних схем в сфері державного регулювання та нагляду за охороною навколишнього середовища на Львівщині. Схеми викачування коштів підприємців у кишеню директора профільного департаменту Мирослава  Хом’яка і його поплічників надалі  продовжують діяти. Доводимо для вашого негайного реагування наступні способи виманювання фінансів з бізнесменів та подальшої їх  легалізації.

 

Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації видає громадянам наступні дозвільні документи:

-         погодження проектів відведення земельних ділянок (до 2013р.);

-         дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами;

               паспорти відходів;

-         дозволи на розміщення відходів та проект лімітів на утворення та розміщення відходів;

-         дозволи на спеціальне використання водокористування у разі використання водних об’єктів загальнодержавного значення.

Під керівництвом п. Хом`яка було створено схему вимагання, отримання та легалізації хабарів від мешканців та суб`єктів господарювання Львівщини за посередництва комерційних структур з ознаками «фіктивності».

Для цього на підставних осіб було зареєстровано та придбано (перереєстровано) ТзОВ «Компанія «Центр ЛТД» (код ЄДРПОУ-37656348), ПП «Компанія з утилізації відходів «Укрекокомресурси» (код ЄДРПОУ-37741108), ПП «Ріал» (код ЄДРПОУ-13818222). Фактичне розташування вказаних структур - офісний центр по вул. Ак. Лазаренка, 1а у м. Львові. Вказане місце вибрано не випадково, оскільки знаходиться в безпосередній близькості від департаменту охорони навколишнього природного середовища, статусом якого прикривають свою злочинну діяльність вказані особи.

Стосовно ТзОВ «Компанія «Центр ЛТД»   то її власником є Тернопільська інвестиційна компанія «ТОВ», що в свою чергу є власником Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Львівська хвиля" в якій фактичним власником  є Мирослав Хом’як

Не володіючи  матеріально-технічними та трудовими ресурсами, ТзОВ «Компанія «Центр ЛТД» (код ЄДРПОУ-37656348), ПП «Компанія з утилізації відходів «Укрекокомресурси» (код ЄДРПОУ-37741108), ПП «Ріал» (код ЄДРПОУ-13818222) формально мають ознаки підприємств, які надають послуги громадянам та сплачують податки, фактично ж їх господарська діяльність полягає в «конвертації» безготівкових хабарів та легалізації «готівкових». Кажучи простіше, всі ці контори – це орган тиску на підприємців, з яким справитися чи то не можуть, чи то не хочуть вже кілька років.

В діях директора департаменту екології та природних ресурсів Хом’яка М.С. та керівників ТзОВ «Компанія «Центр ЛТД», ПП «Компанія з утилізації відходів «Укрекокомресурси», ПП «Ріал» наявні ознаки злочинів, передбачених у наступних статтях Кримінального кодексу України:

-         364 (“Зловживання владою або службовим становищем»);

-         368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»);

-         369-2 («Зловживання впливом»);

-         255 («Створення злочинної організації»).

Схема отримання прибутку фірмами Хом`яка «Ріал», «Укрекокомресурси» і «Центр ЛТД» діє за таким принципом. Наприклад, підприємство розробляє екологічну документацію. Це дозволи на спецводокористування, чи  на розміщення відходів, погодження та паспорти відходів. Якщо документи розробляли не «свої», а, скажімо, інша фірма, то ця документація автоматично не погоджується департаментом екології Львівської ОДА, де головою є Хом’як Мирослав Степанович. Для погодження потрібно, щоб розробка документації була здійснена лише в компанії «Центр ЛТД» (м. Львів, вул. Ак. Лазаренка, кім. 12), а угоди по відходах були укладені виключно з ПП «Ріал» (м. Львів, вул. Ак. Лазаренка, 1А, кім. 9),  ПП «Укрекокомресурси» (м. Львів, вул. Ак. Лазаренка, кім. 9). Ця позірна «зручність» для клієнта, коли все можна вирішити одразу на місці («три в одному») обходиться дуже дорого підприємцям. Щоб зрозуміти масштаби оборудок, варто навести хоча б перелік послуг, які надає «Центр ЛТД» (дані – з офіційного сайту http://center-ltd.lviv.ua):

- розробка паспортів відходів підприємства;

- розробка проектів лімітів на утворення та розміщення відходів;

- отримання дозволу д на утворення та розміщення небезпечних відходів;

- обґрунтування обсягів викидів забруднюючих речовин підприємств та отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря;

- розробка та реєстрація паспортів пилогазоочисного устаткування (ПГОУ);

- перевірка відповідності фактичних параметрів роботи установки очистки газу проектним (контроль ефективності роботи ПГОУ);

- проведення контролю за дотриманням встановлених нормативів гранично допустимих викидів;

- розробка пропозицій для виробництв по зменшенню викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря;

- постанова на державний облік та зняття з державного обліку підприємств в галузі охорони атмосферного повітря;

- розробка та отримання дозволу на спец водокористування та розрахунок норм водоспоживання;

- розробка проектів нормативів гранично допустимих скидів;

- паспортизація очисних споруд для стічних вод на підприємстві;

- контроль ефективності очисних споруд;

- розробка, погодження, пролонгація проекту нормативів гранично допустимих скидів (ГДС);

- розробка поточних індивідуальних балансових норм водоспоживання та водовідведення;

- розробка нормативного розрахунку водоспоживання та водовідведення, збір за використання водних ресурсів – розрахунки.

Для укладання угоди вищеназвані підприємства Хом`яка беруть передоплату не менше 1500 грн. за кожну, при тому відходи підприємства не передають. Інші підприємства, які працюють на цьому ринку, ставляться у невигідне становище, яке призводить до банкрутства. У злочинний спосіб ця ніша ринку монополізується тими, хто замість дбати про екологію, завдає їй непоправної шкоди. Бо підприємства, які уклали угоди із вищезазначеними фірмочками, ніякі відходи їм не передають. Страждає навколишнє середовище Львівщини, погіршується екологічна ситуація в регіоні, зате збагачується пан Хом`як і весь організований ним «трест». Бо інші компанії, що надають на Львівщині екологічні послуги, систематично «пресуються» екоінспекцією, якою керує кум Хом`яка і його підлеглий  по роботі в податковій до 2004 р. Д. Штикало. При планових перевірках екоінспекція наполегливо та переконливо пропонує для позитивних результатів перевірки так само укладати угоди з вищенаведеними підприємствами.

ПП «Ріал»  на Львівщині має монопольне право укладати угоди з організації робіт по збору відпрацьованих мастил, олив (постанова Кабміну №1221 від 17.12.2012) і за кожну літру нафтової оливи, що проходить через митницю, потрібно платити 80 коп. без ПДВ збору. ПП «Укрекокомресурси» аналогічним чином збирає гроші з незворотної тари при перетині товаром українського кордону.

Зачароване кільце безвиході для підприємців, які працюють на ринку промислових відходів, замикається. Міцні лещата схеми пана Хом’яка  з чималим досвідом роботи у фіскальних органах, стискають бізнес дужче та дужче.

Чималу роль у цій злочинній схемі відіграють і такі особи як Ганна Башта (заступник директора департаменту екології), Володимир Гера (підполковник податкової міліції, координатор від Хом`яка). Свою роль в оборудках, які завдають державі економічної шкоди у особливо великих розмірах, відігравали і такі працівники екологічної інспекції: колишній працівник ДПА у Львівській області Мощинська О.В., колишній працівник податкової м. Львова Челядин Р.В. (без оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади його переведено у відділ екологічного контролю за використанням і охороною земельних ресурсів, надрінспекції), колишній начальник митної служби Вітковський В. Ф. (начальник відділу міжрайонного екологічного контролю, без проведення конкурсу).

Об’єм викачування грошей з одного середнього підприємства за 2013 рік виглядає приблизно так.

Дозволи на розміщення відходів (5 видів – шини, люмінесцентні лампи, ТПВ, масла відпрацьовані, акумулятори)  - за ціною 4000 грн.

Передоплати по угодах – за ціною приблизно 8000 грн.

Об’єм викачування грошей з однієї фури при перетині кордону з моторним маслом:

22т/на густину 0,9 = 24000 л *0,96 грн.= 23040 грн. з ПДВ Об’єм викачування грошей з однієї фури при перетині кордону за пакувальні матеріали: 1500 грн. - це передоплата за угоду,  і по 300 грн. за кожну фуру.

 

Враховуючи наявність корупційних дій, вимагаємо від керівництва області та профільного міністерства зупинити бандитську діяльність угрупування Хом’яка М.С., негайно звільнити усіх вищезгаданих посадових осіб із займаних посад,  доручити відповідним органам  провести об’єктивне розслідування діяльності Держекоінспекції у Львівській області та департаменту екології та природних ресурсів.

Комітет підприємців Львівщини  переконаний, щодо ВО «Свобода» політична партія до якої належить голова Голова Львівської ОДА, Генпрокурор України та міністр Мінприроди України, дотримується основних програмних принципів партії в яких декларується люстрація влади та держслужбовців, руйнування корупційних схем, боротьба, запобігання, та протидія корупційним діям, ведення прозорої та законної діяльності чиновників.

До звернення додаємо графічну схему корупційної діяльності Департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА та державної екологічної інспекції у Львівській області

З повагою

Голова Комітету підприємців Львівщини                                             Зафійовський Р.