Комітет Підприємців Львівщини

Відкритий лист Комітету підприємців Львівщини щодо податкової реформи

ГО Комітет підприємців Львівщини звернулась із відкритим листом до Міністра фінансів України
п. Наталії Яресько, голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики
п. Ніни Южаніної, голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва
п. Віктора Галасюка.

Вельмишановні панове!

Ми, підприємці України, в чергове стали свідками абсолютно непрогнозованих дій органів влади у намаганні «реформувати» податкову систему країни.

Ми розуміємо необхідність докорінної реформи системи оподаткування та фіскальної служби, проте не можемо зрозуміти, чому органи влади замість того, щоб розробляти проекти, обговорювати їх з усіма стейкхолдерами, вчасно вносити у парламент та у встановлений законом строк приймати і оприлюднювати, намагаються зробити всю країну заручниками свого непрофесіоналізму та нездатності вчасно підготувати проекти нормативних документів.

Після прийняття із відкладальною умовою норм про зниження єдиного соціального внеску для всіх суб’єктів господарювання, 2015 рік мав стати роком розробки та узгодження податкової реформи. Податковий кодекс, будучи «економічною конституцією» держави, не може бути виписаний лише під одну групу інтересів, його норми вимагають широкої дискусії із погодженням шляхом компромісу часто протилежних побажань.

Ми ж стали свідками ситуації, коли до грудня підприємцям демонстрували лише різнокольорові презентації, а проект змін до Податкового кодексу був оприлюднений лише за місяць до нового бюджетного року із погрозами припинення допомоги від міжнародних кредиторів, якщо він не буде проголосований у такій редакції. Такий неприхований зрежисований шантаж ми вважаємо неприйнятним і наполягаємо, щоб особи, які відповідальні за нього, понесли політичну відповідальність.

Ми вдячні Парламенту, який виконав свою функцію представницького органу і не піддався на відвертий шантаж!

Ми вважаємо, що виписаний лише під клієнтів його безпосередніх авторів і запропонований Міністерством фінансів проект змін до Податкового кодексу вимагає докорінного доопрацювання, зокрема, в частині:

  • ліквідації податкової міліції, а не зміни табличок на її приміщеннях,
  • встановлення персональної відповідальності податкових інспекторів та керівників податкових органів за неправомірне донарахування податкових зобов’язань,
  • припинення брутальної практики вимагання сплати податкових зобов’язань під загрозою кримінальних проваджень,
  • компромісного узгодження умов спрощеної системи оподаткування для усунення можливостей її «нецільового» використання в той же час із унеможливленням посилення тиску податкових органів на малий бізнес,
  • запровадження електронного кабінету платника податків;
  • визначення розподіленого прибутку як бази оподаткування податком на прибуток підприємств;
  • запровадження дієвого механізму адміністративного оскарження донарахованих податкових зобов’язань (і це зовсім не стосується «ступеневості оскарження», яка насправді не грає ніякої ролі)

Ми стомилися від того, що «круглими столами» за нашою участю чиновники прикривають свої псевдореформаторські пориви.

Ми хочемо не мати потреби знати, де знаходиться локальна податкова і хто її черговий начальник.

Ми хочемо змін і готові змінюватися!

 

З повагою,

голова Комітету підприємців Львівщини

п. Андрій Гринчук