Комітет Підприємців Львівщини

ПУБЛІЧНЕ ЗВЕРНЕННЯ

щодо взяття під варту члена-засновника Комітету підприємців Львівщини п. Андрія Федоренка

Вельмишановна небайдужа Громадо!

Нашій спільноті, яка у 2013 році взяла на себе найбільший тягар щодо організації та фінансування Центру відправки учасників Майдану на Київ, на другому році після Революції Гідності, як нікому важко визнавати, що ні Революція, ні люстрації, ні нові відбори не змогли заламати хребта прокурорській системі із судовим придатком до неї. Прокуратура за потурання суду, керуючись політичними мотивами, і надалі почуває себе у вседозволеності, намагається нівечити долі людей для досягнення політичних результатів.

На жаль, цього разу важкий жереб випав засновнику Комітету підприємців Львівщини – п. Андрію Федоренку. З метою тиску на політичних опонентів було реанімовано кримінальну справу, яка була закрита Верховним Судом України ще у далекому 2010 році. Ні закон, ні особиста участь п. Андрія у найтяжчі дні Революції, ні допомога Українському війську і добровольцям, не зупинили замовників і виконавців від пред’явлення звинувачень, які вже одного разу були відхилені Верховним Судом.

Через дев’ять років після подій, які стали підставою для пред’явлення підозри, прокуратура звертається до Галицького районного суду м. Львова із клопотанням про взяття під варту підозрюваного. При цьому жодних доказів наміру п. Андрія або навіть можливості «уникати чи перешкоджати слідству або суду, впливати на свідків, вчиняти нові злочини» прокуратура надати не спроможна. Вісім років п. Андрій Федоренко не становив загрози для слідства та суду, а на дев’ятий став для них непереборною загрозою. Нам дуже прикро, що в цьому випадку суддя не виконав довірених йому суспільством функцій судової влади – стримування держави від топтання по долям людей, а повів себе як ґвинтик системи, фактично повністю задовольнивши клопотання слідчого.

Суд лишився глухим не лише до доводів п. Андрія та його адвоката, але повністю проігнорував позиції Європейського Суду з Прав Людини, який неодноразово вказував таким ґвинтикам системи, що тримання під вартою не може ставитися в залежність виключно від важкості пред’явленої підозри, що суд має насамперед розглянути альтернативні до позбавлення волі заходи, і лише, якщо вони не можуть забезпечити інтересів правосуддя, тільки тоді позбавляти людину найдорожчого – Волі!

Ми не побачили правосуддя, ми побачили обслуговування інтересів прокуратури, яка завжди прагнула згноїти будь-якого підозрюваного в слідчому ізоляторі. Ми побачили ухвалу суду, яка є лише механічним відтворенням банальних шаблонних фраз і в жодній мірі не стосується п. Андрія Федоренка, не враховує його поведінки на досудовому слідстві, явки на всі допити тощо. Така шаблонна ухвала може бути винесена судом щодо будь-кого. Не захотів суддя і відповісти на питання п. Андрія, чим обґрунтовано такий захмарний розмір застави. В ухвалі на обґрунтування суми застави – жодного слова!

Така поведінка прокурорсько-суддівських кадрів призводить до парадоксальних наслідків: діамантовий прокурор Корнієць отримує від суду заставу – 3,2 млн. грн., ригівський керманич Єфремов – 61 тис. грн., зрадник-рашист Шевцов взагалі відпускається на волю без будь-якого запобіжного заходу, а нашому члену п. Андрію Федоренку суддя «дарує» знижку – 6,8 млн. грн., прекрасно розуміючи її нереальність. Це не має нічого спільного з боротьбою із корупцією, а спрямоване лише на створення видимості бурхливої роботи під політичними мотивами.

Ми впевнені у невинуватості п. Андрія Федоренка, ми впевнені, що він найбільше з нас усіх прагне це довести перед чесним та незалежним судом.

Ми вимагаємо панування права, а не політично мотивованих прокурорських забаганок, ми вимагаємо, щоб суд не обслуговував прокуратуру, а захищав людей від її сваволі.

Ми закликаємо усіх небайдужих громадян підтримати Комітет підприємців Львівщини у нашому протесті під Прокуратурою Львівської області 22 березня о 12.00 год.

Слава Україні!