Комітет Підприємців Львівщини

НЕ все безнадійно. Як захиститися від штрафів Держпраці

22 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Бюджетного кодексу України (№9084). Відповідно до змін до ст. 64 БКУ адміністративні штрафи та інші штрафні санкції, що накладаються виконавчими органами місцевих рад, зараховуються до відповідних місцевих бюджетів. Зазначені зміни вступили в силу з 1 січня 2019 року. Тож, відтепер органи місцевого самоврядування в межах своїх компетенцій відповідно до ст. 34 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст. 265 КЗпП накладають штрафи, зокрема у випадку недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Одним із видів мінімальних державних гарантій в оплаті праці є індексація заробітної плати. За порушення даної вимоги підприємці нестимуть відповідальність в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (41 730 грн.) за кожного працівника щодо якого скоєно порушення. Слід зауважити, що Територіальне управління Держпраці у Львівській області у 2019 році планує провести близько 1011 перевірок, з яких лише 71 торкнеться державних та комунальних закладів[1]. В той самий час, серед числа ТОП-20 найбільших боржників в країні по заробітній платі 8 державних підприємств.[2]

Координаційно-дорадча рада з питань підприємництва при обласній державній адміністрації виступила з ініціативою внесення проекту змін до діючого законодавства України, зокрема не накладення штрафів за підсумками інспекційного відвідування, а винесення попередження із встановленням термінів на їх усунення. У відповідь, Головне управління Держпраці у Львівській області надіслало листа з тлумаченням окремих положень законодавчих актів України у сфері трудових відносин та наголосила, що у випадку, коли органи Держпраці застосовують до суб’єктів господарювання невиправдано завищені штрафні санкції судова практика схиляється до висновку, що такий розмір штрафу є непропорційним.[3] Варто зауважити, що сама судова практика дуже неоднозначна, рішення судів в схожих  ситуаціях бувають протилежними. Втім, даний лист неодноразово допоміг  бізнесу захистити свої права у сфері трудових відносин в судовому порядку, заздалегідь прийняти запобіжні заходи та уникнути високих штрафів.  



[1] Згідно з Планом заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) Головного управління Держпраці у Львівській області на 2019 рік (http://lviv.dsp.gov.ua/?p=16269)

[2] Згідно з даними Міністерства юстиції України (https://minjust.gov.ua/news/ministry/minyust-prezentuvav-onovleniy-antireyting-naybilshih-pidpriemstv-borjnikiv-z-viplati-zarobitnoi-plati)

[3] Офіційний лист Держапраці додається